English

Сопот и региона

Сопот

Сопот (Sopot) се намира в Централна България, разположен е в подножието на Стара планина. Градът е създаден през ХІV в. Сопот играе съществена роля по време на Априлското въстание и Руско-турската освободителна война. В града има много интересни забележителности: родната къща на Иван Вазов, Девическият метох “Въведение Богородично”, Сопотският манастир “Св. Спас”, Аневско кале, крепост от 13-15 век, Сопотското кале Сопот е отправна точка за хижа Незабравка и маршрутите в Троянския балкан. На разположение на туристите е седалков лифт, който за 30 минути извежда на 1600 м. височина. За любителите на екстремните спортове в околностите на Сопот има отлични условия за планинско колоездене и парапланеризъм. София - Сопот - 130 км. Пловдив - Сопот - 66 км. Варна - Сопот - 352 км.

Дом-музей "Иван Вазов"

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 43 място. Построен е през XVIII век от прадядото на поета. По време на Освободителната война родната къща на Иван Вазов е унищожена. През 1935 година тя е открита като музей благодарение на Цар Борис III, който държи реч пред възстановената родна къща на поета, реже лентата и я обявява за открита. Къщата отразява възрожденската епоха със своя неповторим колорит.

Адрес: ул. Васил Леквски № 1

Телефон за връзка: +359 (0) 3134 86 50

Работно време: всеки ден преди обяд от 8:00 до 12:00 ч.; след обяд от 13:00 до 17:00 ч.

E-mail: vazov-museum@sopot-municipality.com

Website: http://vazovmuseum.com/

Девическият метох в Сопот (Сопотски манастир "Въведение Богородично")

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 43 място. Основан е през 166г година до параклис от XV век. През 1877 година е опожарен. След това е изграден наново като са запазени старият паркалис с фрагменти от живопис и няколко икони, чешмата в двора от 1852 година, както и скривалището на Васил Левски, килията на монахинята Христина, укривала Апостола, както и килиите на Хаджи Ровоама и Рада Госпожина. Манастирът е бил свързан с революционната дейност на Апостола на свободата.

Адрес: северно от централния площад

Воденичката на дядо Стоян

Описана е в романа на Иван Вазов "Под игото". Намира се край пътя, който води към началната станция на седалковия лифт.

Сопотският манастир “Св. Спас”

В сегашния си вид е от 1879 година. Опожаряван и разрушаван е много пъти. През Възраждането в манастира има килийно училище и певческа школа. Намира се на около два километра североизточно от град Сопот, на левия бряг на Манастирска река. Годината на основаването на манастира е неизвестна. Бил е посещаван от видния книжовник Неофит Рилски. свързан е в живота и революционната дейност на Левски.